Tota l'agenda

Santoral

Dilluns 25 maig

Beda el Venerable, prevere i doctor; Dionís, bisbe; Lleó, confessor, i Magdalena Sofia Barat.

Refrany

Qui oli remena les mans se n'unta.

Cita del dia

Estar contents amb poc és difícil; amb molt, impossible . (Pearl Sydenstricker Buck)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

No hi ha resultats a la zona de Tirig

Efemèrides

1778.

Després que Benjamin Franklin guanyés la causa de les colònies britàniques americanes, França es va aliar amb els Estats Units, que va reconèixer com a nació sobirana, per lluitar contra la Gran Bretanya, que l’havia vençut en la guerra dels Set Anys. Els francesos van veure en la independència nord-americana l’oportunitat per desposseir els britànics dels seus dominis americans com a represàlia per la pèrdua francesa del Canadà durant l’anterior dècada. L’ajut de França va ser decisiu en la victòria nord-americana sobre la corona britànica: els EUA van guanyar molts territoris amb la signatura del Tractat de París de l’any 1783. França, en canvi, després de perdre algunes batalles navals, no va aconseguir gran cosa, a part de la satisfacció de la venjança i haver-se guanyat un nou aliat i soci comercial.

1770.

L’explorador català Gaspar de Portolà descobreix el magnífic port natural de Monterrey, a Califòrnia.

1806.

L’emperador francès Napoleó I nomena rei d’Holanda el seu germà Lluís Bonaparte.

1844.

L’inventor nord-americà Samuel Morse transmet el primer missatge telegràfic des del Capitoli de Washington fins a la ciutat de Baltimore, a l’estat de Maryland.

1883.

S’obre al trànsit el pont de Brooklyn, que uneix els barris novaiorquesos de Manhattan i Brooklyn. La construcció, la primera feta amb cables d’acer, va durar 14 anys.

1928.

Comencen a la Vall de Ribes, al Ripollès, les obres del tren cremallera de Ribes de Freser a Queralbs i Núria, que es va inaugurar oficialment el dia 22 de març del 1931.

1934.

Es publica a Girona el primer número del Boletín Oficial de la Provincia.

1965.

El Regne Unit adopta el sistema mètric decimal.

1995.

Històrica primera trobada a Washington del ministre britànic per Irlanda del Nord, Patrick Mayhew, i el líder del Sinn Féin, el braç polític de l’IRA, Gerry Adams.