Cultura

Creix el quiosc digital de l’Arxiu de Girona

El web de l’Arxiu Municipal de Girona ja disposa de més de tres milions de pàgines de premsa digitalitzades. La incorporació de noves digitalitzacions i les versions digitals de les capçaleres que avui dia es publiquen a la ciutat han augmentat el fons. Aquest any passat han estat 102.927.

Aquest nombre correspon als exemplars del 2017 de les capçaleres Diari de Girona, El Punt Avui i El Punt Avui Comarques Gironines i El 9 Esportiu i El 9 Esportiu. Comarques de Girona, Presència, L’Econòmic i Catalonia Today. A tot això cal sumar-hi la incorporació del Butlletí del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (1920-2016) amb 19.437 pàgines, coincidint amb el centenari d’aquesta entitat.

Aquest recurs és una de les fonts més consultades, i imprescindibles, per aquells que fan recerca històrica, i s’hi poden trobar des de cròniques dels esdeveniments més rellevants dels últims dos segles fins a corrents de pensament polític i social que es destaquen en les línies editorials dels diferents diaris. Una prova de la seva utilitat són les més de 75.000 pàgines consultades durant l’any 2018, segons dades de Google Analytics.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha subratllat que “l’alta valoració d’aquest servei i la seva utilització per una part important de la ciutadania l’ha convertit en una eina imprescindible per accedir al coneixement de la societat gironina des de principis del segle XIX fins a l’actualitat”. Com a exemple, l’Arxiu té digitalitzades del diari Avui (1976-2011) 685.168 pàgines i del diari El Punt (1978-2011) 602.985 pàgines. Cal recordar que a partir del 2011 les capçaleres d’El Punt i l’Avui s’ajunten i donen lloc a El Punt Avui, del qual s’han publicat 126.366 pàgines.

Totes les diferents capçaleres de la premsa gironines es poden consultar en línia al web www.girona.cat/sgdap/cat/premsa.phpIdentificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.