Cultura

Construir comunitat

Els premis FAD 2020 guardonen, en l’apartat d’arquitectura, un edifici amb 79 d’habitatges públics a Sant Boi de Llobregat

El premi FAD Internacional és per a la Universitat Torcuato di Tella, dissenyada per dos catalans

Ahir es van fer públics els guanyadors de les sis categories dels premis FAD . El d’arquitectura és per a 79 habitatges amb protecció oficial al saló central de Sant Boi de Llobregat, de l’equip d’arquitectes format per Juan Herreros Guerra, Jens Richter, Mariona Benedito Ribelles i Martí Sanz Ausàs.

D’aquesta obra, el jurat en destaca “la investigació, a través del projecte arquitectònic, sobre les maneres de transitar i habitar els espais comuns als edificis d’habitatges col·lectius, així com la seva ambició de construir una comunitat, i no només un edifici. Mitjançant una acurada arquitectura de passarel·les, nuclis de comunicació creuats, finestrals sobre grans patis i terrasses intermèdies, multiplica les trobades visuals i físiques entre les persones que resideixen en els diferents habitatges i també amb l’espai públic exterior”. És, per tant, una arquitectura “amb un esperit propositiu, atenta i còmplice amb el context, origina espais pensats per a la vida en comú”, una intervenció d’habitatge públi que “esprem les potencialitats del lloc més enllà dels límits convencionalment establerts en aquest tipus de projectes”.

En la mateixa categoria, ha rebut una menció especial del jurat el projecte Aprop Ciutat Vella, al carrer Nou de Sant Francesc, 10, de Barcelona, obra de David Juárez Latimer-Knowles, Jon Begiristain Mitxelena i Yaiza Terré Alonso. Segons el jurat, és una “arquitectura entesa com a eina capaç de donar respostes ràpides i solvents a les necessitats emergents i urgents de les persones i la societat, atenta, alhora, al context patrimonial i urbà en què s’insereix”.

En la categoria d’interiorisme, el guardonat és Andrés Jaque per l’espai Run, run, run, al barri de Chamberí de Madrid. Per al jurat, “en les dues plantes d’un local geomètricament irregular, es respira una atmosfera propera i familiar, de caràcter molt peculiar”.

En la categoria de ciutat i paisatge, el guanyador és el projecte Remodelació plaça de Mansilla Mayor (León), del duet d’arquitectes Iñigo Ocamica Berbois i Iñigo Tudanca Acedo.

En la categoria d’ntervencions efímeres, el premi és per a Mad x Mad, a càrrec d’Uriel Fogué, Eva Gil i Carlos Palacios, que va tenir lloc a Madrid durant el festival Veranos de la Villa de l’estiu passat.

El premi FAD Internacional ha estat concedit al disseny de la Universitat Torcuato di Tella, de Buenos Aires, obra dels catalans Josep Ferrando Bramona i David Recio Muniesa. El jurat ha valorat “la capacitat de l’edifici d’expressar molt amb molt pocs elements” i “la qualitat urbana, la capacitat de comunicar i articular els diferents usos i escales, i també la contundència de les decisions estructurals i materials, arrelades tant en la tradició clàssica com en la producció industrial contemporània”.

Finalment, el premi FAD de pensament i crítica és per al títol Viagem ao invisível: espaço, experiência, representação, de Luís Santiago Baptista i Maria Rita Pais, publicat per l’editorial Purga.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.