La Borsa
Més valors
Economia

política catalana

pressupostos

El Segarra-Garrigues s'endú bona part de les inversions en l'esbós del pressupost

El projecte pressupostari redueix la reserva per a les comarques de Lleida i destina a Ponent un 5,9% del total de Catalunya i un 1,7% al Pirineu i l'Aran

El projecte de pressupost pel 2016 que va presentar el govern dimarts preveu una partida de 38,9 milions d'euros per a les comarques de Ponent, un 5,9% del total de Catalunya. La xifra baixa amb relació al que l'executiu va pressupostar pel 2015, que van ser 43,4 milions d'euros. Novament, les inversions vénen capitalitzades per la xarxa de reg del canal Segarra-Garrigues, a la qual es destinen 15,7 milions, però també per la línia de tren de Ferrocarrils de la Generalitat Lleida-la Pobla de Segur, ja que a les dues comarques de la plana per on passa s'hi destinen uns 4 milions.

La despesa total de la Generalitat durant el 2016 superarà els 23.700 milions d'euros. Així consta en el projecte de llei del pressupost aprovat pel consell executiu del govern. Fonts d'Economia mantenen que la despesa creixerà en més de 1.000 milions (el pressupost del 2015 en preveia 22.481), un 78% dels quals, destinats a partides socials.

Amb 15,7 milions d'euros, el Segrià és la comarca de Ponent que rep més inversió, mentre que, amb 2,2 milions d'euros, l'Urgell és la menys afavorida. En concret, al Segrià destaquen els 898.578 euros per al reforçament del ferm de la C-12 entre Lleida i Corbins; els 450.000 euros per a la compra d'equipaments, mobiliari i maquinària per al CAP de l'Onze de Setembre de Lleida; els 743.349 euros per a l'ampliació i reforma del bloc de sales d'operacions i altres compres d'equipament a l'hospital Arnau de Vilanova, i els 479.100 euros que es destinen a l'hospital Santa Maria, també de Lleida. En el capítol d'inversió per a la xarxa de reg del canal Segarra-Garrigues, el Segrià s'emporta 6 milions, i pel que fa al tren de la Pobla, 1,3 milions.

A les Garrigues, la inversió total és de 3.003.809 euros, bona part dels quals es destinen a la xarxa de reg del Segarra-Garrigues, amb 2,3 milions. Una situació semblant passa a la comarca de l'Urgell, que té pressupostats 2.238.349 euros, dels quals 400.000 són per a les obres de concentració parcel·lària del canal i 1 milió per a la xarxa de reg.

A la Noguera destaquen els 704.528 euros que es destinen a acabar de pagar els Jutjats de Balaguer, recentment estrenats, i també l'1,3 milions per a les obres de concentració parcel·lària de Balaguer i el milió d'euros per a l'obra del sector C de la xarxa de reg al canal Algerri-Balaguer. En aquesta comarca, la inversió per a la línia del tren de la Pobla és d'1.353.000 euros i la prevista per al canal Segarra-Garrigues, d'1.800.000 euros en concentració parcel·lària i xarxa de reg.

Pel que fa al Pla d'Urgell, una de les partides més elevades és la de 941.316 euros per a la nova parada d'autobusos a Mollerussa amb el pas inferior per sota la via del tren i la nova estació. Així mateix, està previst destinar 930.442 euros a la nova escola El Timó de Sidamon, que ja està pràcticament acabada i entrarà en funcionament al setembre.

Per la seva banda, la Segarra té pressupostats 4,7 milions d'euros, 3,8 dels quals van a la xarxa de reg del Segarra-Garrigues; 198.347 euros són per a obres de restauració a l'edifici de la Universitat de Cervera, i 56.177 euros, per enderrocar l'antic escorxador de l'Agudana.

El projecte de pressupost per a l'Alt Pirineu i Aran pel 2016 és d'11,4 milions d'euros, un 1,7% del total de Catalunya. El Pallars Jussà, amb 3,1 milions, és la comarca que més pressupost s'emporta, seguida de l'Alt Urgell, amb 2,6 milions.

Esquí, parcs i inversions de muntanya

En el cas del Pirineu i l'Aran, les principals inversions són per als parcs i la conservació i el manteniment de les carreteres de titularitat de la Generalitat, 4,2 milions d'euros. Per a les estacions d'esquí públiques, s'ha reservat una partida important. En concret, 2,4 milions d'euros. A la Molina li corresponen 1,43 milions d'euros i a Port Ainé i Espot, 981.000 euros. Per a l'aeroport de la Seu d'Urgell la inversió és de 233.500 euros i per a la línia de la Pobla, d'1,35 milions.

Per a l'hospital comarcal del Pallars el pressupost preveu 186.659 euros i per al transfronterer de la Cerdanya, 88.875,26. Entre altres inversions, hi ha 101.564 euros per rehabilitar la capella de Santa Maria de la Serra i 84.000 euros per a l'església de Sant Joan d'Arres.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El nombre d’hipoteques cau un 22,5% a Catalunya durant el juliol

barcelona

Evitar falsificacions amb tecnologia “blockchain”

barcelona

Els treballadors d’Acciona bloquegen l’entrada de la fàbrica de Nissan a la Zona Franca per protestar contra l’ERO

barcelona
Patenten un corall postís per vetllar pel fons marí
Economia

Patenten un corall postís per vetllar pel fons marí

Economia

Fainé i Gortázar declaren com a querellats en la compra de BPI

opinió

Model econòmic d’alt valor afegit i salaris dignes

President de la Cambra de Barcelona
Societat

Intervenen més de 8.000 restes paleontològiques espoliades en anys

Sense acord per l’ERO d’Acciona a Nissan

Barcelona

Nissan anuncia que internalitzarà la feina dels treballadors d’Acciona a la planta de la Zona Franca

Barcelona