Opinió

Alimentació, indústria en creixement

Una indústria que aporta el 20% del PIB del sector, que dóna feina a un 18% de la població activa del seu país i que factura 25.000 milions d’euros cada any s’ha de tenir molt en compte. En el passat hem viscut alguns episodis que demostren que una economia saludable requereix un bon equilibri entre tots els sectors que la conformen. Només així s’aconsegueix limitar els danys en les crisis. Aquest sector vigorós del qual parlem és el de la indústria alimentària.

Barcelona ha aplegat aquests dies el saló Alimentaria. Una fira en clara expansió i que s’ha convertit en l’aparador dels nous productes i tendències. La indústria de l’alimentació recorre a noves presentacions i preparacions, avançant-se a les necessitats del consumidor o creant tendències, perquè és l’única manera d’afegir valor a uns productes que no són tecnològics. Però, alhora, des del sector de l’oferta, s’ha comprovat que hi ha una creixent demanda de productes saludables i de proximitat. Les característiques pròpies de Catalunya, incardinada en la dieta mediterrània, fan del nostre país un escenari ideal per activar i difondre aquestes tendències.

Hi ha un altre fet evident, i és que les exportacions alimentàries –com les importacions– no paren de créixer any rere any. L’augment de les exportacions s’explica perquè les empreses busquen nous mercats per als seus productes. En aquesta tendència no han estat decisives, tot i que hi han influït, algunes campanyes de boicot a productes amb origen a Catalunya. S’ha aconseguit l’efecte contrari: que Catalunya obri nous mercats i cada cop sigui menys dependent del mercat espanyol. Tal com passa, cada cop més, en altres sectors.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.