Opinió

opinió

El pressupost 2020 de Girona

Proposem una gran transformació del pressupost per prioritzar tres àmbits: el dret a l’habitatge, l’educació i les mesures per pal·liar els efectes del canvi climàtic

Arribem a finals d’any i en la política gironina, com en la resta de municipis, el debat més important és el del pressupost amb què hem de dotar l’Ajuntament de Girona per a l’any vinent. Després d’una negociació d’ordenances, impostos i taxes, on la força de Guanyem Girona ha permès incrementar els ingressos a partir de fer pagar més aquells que més tenen amb creixement d’impostos per a les grans superfícies comercials i hoteleres i també per a aquells gran tenidors de pisos buits, cal parlar de les despeses. I aquí, la principal força de l’oposició tenim clar que no volem parlar de molles i partides petites, sinó proposar una gran transformació del pressupost per prioritzar tres àmbits que ens semblen estratègics per al futur de la ciutat: el dret a l’habitatge, l’educació com a motor de cohesió als barris i les mesures per pal·liar els efectes del canvi climàtic.

Per això hem proposat canvis substancials en els capítols de projectes municipals i inversions en aquests eixos. Per posar-vos alguns exemples, en l’àmbit de l’habitatge plantegem que es dediqui mig milió d’euros a comprar-ne o que es prengui el compromís d’estudiar la moratòria de pisos turístics a la ciutat per incrementar la borsa d’habitatge de lloguer. Pel que fa a l’educació, tenim propostes com ara la creació d’una partida per a dinamització comunitària lligada al model d’educació 360, que vol projectar l’educació com un procés que va molt més enllà de les escoles i que busca també la cohesió als barris, millorar la plantilla de les escoles bressol municipals o crear un projecte pilot a les escoles de la ciutat per combatre les violències sexistes. Finalment, en l’àmbit del medi ambient l’aposta és múltiple i inclou propostes com ara incrementar les inversions en sostenibilitat (Paces), millorar la flota d’autobusos, les línies i les tarifes del bus o crear una Oficina Municipal d’Energia, que ha de vetllar per reduir l’ús d’energia als equipaments municipals i promoure alternatives lligades a la sobirania energètica.

Propostes, doncs, clares, viables i transformadores. Propostes que han d’anar lligades, això sí, al final de la problemàtica dels talls de llum a la ciutat i a una transformació de les polítiques ciutadanes en clau de visió urbana i cooperadora amb la resta de municipis de la comarca. Drets bàsics i estratègia de futur, participada, una fórmula que és la que, des que vam néixer, Guanyem hem intentat desenvolupar dia rere dia i ple rere ple. Ara, amb la força dels més de 8.000 vots de gironines i gironins, intentarem que quedi impregnada en el pressupost del 2020. És això o mirar al passat. I nosaltres hem escollit una ciutat per a la seva gent.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.