Opinió

opinió

La mascareta, la millor vacuna... de moment

Quatre mesos després de l’inici del confinament, i amb la informació disponible a hores d’ara, hem de dir que no ens podem permetre un nou tancament generalitzat de l’economia però tampoc podem arriscar-nos a una crisi sanitària com la que vam tenir. A manca de tests massius i apps de seguiment, l’única eina de què disposem per mantenir l’equilibri entre economia i salut/seguretat és, a més de la higiene de mans i la distància física, la mascareta. De fet, a hores d’ara, com diu el nou secretari de Salut, a falta de vacuna, la millor vacuna que tenim és fer un bon ús de la mascareta, combinat amb higiene i distància.

Des de les cambres vam arribar a aquesta conclusió a mitjan abril, quan a més no hi havia mascaretes de cap tipus al mercat, i vam pensar que calia dissenyar una protecció que no depengués de tercers països i que tingués un cost reduït. Així vam dissenyar la MaskCat®, una protecció integral de boca, ulls i nas, ja que la Covid-19 es transmet a través de la conjuntiva i les mucoses. A més teníem l’objectiu que protegís davant d’actes reflexos, que tots fem moltes vegades al llarg de la jornada, com és tocar-nos la boca, el nas i els ulls, i que és un mecanisme d’autocontagi si s’ha tocat abans una superfície contaminada.

El primer disseny comercialitzat, el 5.2, es va fer en plàstic (policarbonat o pet) i provenia d’una proposta que ens va arribar per Twitter i que millorava la versió anterior 4.1 que havíem començat a testar a Cardedeu. Una consultoria amb gabinet d’experts en epidemiologia i prevenció d’infeccions ens va validar el model i en paral·lel manteníem converses amb el Departament de Salut de la Generalitat, que va manifestar la conveniència d’aquest tipus de proteccions per a ús ciutadà, en cap cas per a ús hospitalari, i amb el dubte de si podria ser utilitzat en empreses. Per això ens van recomanar l’homologació i les vam enviar al laboratori del Centro Nacional de Medios de Protección del Ministerio de Trabajo y Economía Social, que en data de 25 de juny ens van atorgar l’informe d’homologació.

Fa uns dies, el Departament de Salut, a través del Procicat, va obligar l’ús de mascareta a tota la població en qualsevol lloc públic i especificava que la pantalla facial requeria l’ús addicional de la mascareta, cosa que ha fet pensar a molta gent que la MaskCat® requereix també una mascareta. Cal dir que la MaskCat® és un escut facial, dissenyada expressament per protegir des de sota la barbeta fins al front i als costats arriba fins a les orelles i, per tant, va més enllà que les simples pantalles. Aquest concepte és el que recomanava un article de la prestigiosa revista mèdica JAMA publicat el mes de maig.

La clau sobre el tipus de mascareta que cal fer servir està en el mecanisme de transmissió d’aquesta malaltia. Fins ara es deia que la transmissió era a través de les gotetes que s’exhalen al parlar, cantar, tossir, etc. Però darrerament s’ha publicat alguns estudis que indiquen que la Covid-19, en espais tancats, també es podria transmetre per l’aire i, per tant, es requereix un sistema de filtratge de l’aire. Els darrers dies l’OMS ha fet un comunicat que comença a introduir la possibilitat de contagi per l’aire i, per tant, la màxima seguretat només s’obté si es porta mascareta tipus FPP2 i FFP3 que filtren l’aire i les partícules fines que inhalem i exhalem en un 94-98%, respectivament. En aquest sentit, ni la màscara quirúrgica habitual, ni la MaskCat® i encara menys les mascaretes de roba serien adients.

Des del Consell de Cambres, doncs, volem aclarir amb aquest article els possibles dubtes que hi pugui haver, sobretot perquè rebem múltiples preguntes al respecte, i de forma resumida el que volem expressar és que la MaskCat continua sent el producte d’elecció, ja que a més de nas i boca protegeix els ulls, impedeix que amb les mans ens toquem la cara, és més còmoda, i permet veure el rostre sencer, a part que es pot rentar i durar setmanes. Si finalment es confirma que la Covid-19 es transmet a través de l’aire, per estar en llocs tancats tots ens haurem de posar una mascareta tipus FFP2, però mentrestant la MaskCat és tan o més vàlida que una mascareta quirúrgica i molt millor elecció que una mascareta de roba.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.