Política

El govern espanyol deroga l’acomiadament objectiu per acumulació de baixes mèdiques justificades

La mesura formava part de la reforma laboral aprovada pel PP

El Consell de Ministres ha derogat aquest dimarts l’article de l’Estatut dels Treballadors que permetia l’acomiadament objectiu per acumulació de baixes mèdiques justificades. L’article 52.d formava part de la reforma laboral del 2012 aprovada pel PP, i permetia fer fora un treballador amb baixes continuades encara que tinguessin un motiu mèdic reconegut. La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha dit que la decisió permet “resoldre una anomalia espanyola” que generava “alarma social” entre la població, i és un pas per “anar desmuntant la reforma laboral del PP”. “A partir d’avui a ningú se l’acomiadarà tenint causa justificada de baixa per malaltia”, ha destacat.

L’acomiadament per baixes justificades ara derogat va ser avalat pel Constitucional en una sentència a l’octubre que va provocar grans queixes dels sindicats. Llavors, el Constitucional va dir que “les absències intermitents, encara que siguin per causes justificades, generen un increment de costos laborals que l’empresa no té perquè suportar”.

L’Estatut dels Treballadors, en el seu article 52.d, permetia acomiadar un treballador quan les baixes justificades superessin el 20% de les jornades a treballar durant dos mesos consecutius -sempre que el total d’absències superés el 5% de les jornades hàbils durant els dotze mesos anteriors-, o en arribar al 25% d’absències en quatre mesos discontinus durant un any.

La ministra Díaz ha justificat l’ús del reial decret per aprovar la derogació d’aquest tipus d’acomiadament. “Crec que hi ha poques ocasions en que es justifiqui més la urgència d’una mesura d’aquestes característiques, parlem de vulneració de drets i preservació de salut”, ha defensat la ministra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Colau creu que les festes majors d’estiu, la Mercè o festivals massius “seran de les últimes coses que s’autoritzaran”

Barcelona

El president de l’Eurocambra reclama al BEI que actuï amb “valentia” per pal·liar els efectes del covid-19

Brussel·les

Díaz no descarta dur la renda mínima al proper Consell de Ministres

Madrid

Els regidors de l’Ajuntament d’Agramunt renuncien a la seva assignació mentre duri l’estat d’alarma pel coronavirus

Agramunt

La consellera de Justícia acusa al Suprem d’”aprofitar” l’estat d’emergència per “amenaçar i coaccionar”

Barcelona

Torra, a Bachelet: “Les amenaces del Suprem impedeixen complir les seves indicacions sobre presos polítics”

Barcelona

Jordi Sànchez: “Demano que es classifiquin temporalment en 3r grau els presos que no representem un perill”

Barcelona

Els presos polítics no podran fer el confinament a casa

Barcelona

La CE proposa un fons per ajudar a finançar els ERTO

Brussel·les