Salut

Oriol Mitjà i Joel López fan una proposta d’aixecament esglaonat del confinament a partir del 13 d’abril

Els investigadors preveuen aixecar primer el confinament de persones joves i deixar per al final l’obertura d’escoles, la sortida de gent gran i els esdeveniments

Aposten per fer moltes proves per decidir qui pot fer vida normal i qui no

Els investigadors Oriol Mitjà i Joel López han elaborat un informe que han adreçat al ministeri espanyol de Sanitat i al departament de Salut de la Generalitat on fan una proposta per organitzar la sortida del confinament i la gestió dels propers mesos. També es dirigeixen a empresaris i ciutadans que vulguin planificar les seves activitats a partir del 13 d’abril.

Els autors plantegen una sortida esglaonada, començant per les persones més joves i sanes i deixant per al final els més grans, l’obertura d’escoles i els esdeveniments de més de 50 persones. També remarquen que caldrà fer moltes proves per determinar qui ha passat ja el virus, i també per detectar els nous positius. En funció d’això, la persona podria fer vida més o menys normal.

Mitjà i López preveuen que l’escenari de futur més probable és que la transmissió del nou coronavirus no es pugui eliminar a curt termini i s’originin brots recurrents en els propers mesos. Parlen d’una baixa proporció de població immunitzada, un 15%, així que consideren necessàries certes mesures coordinades per sortir del confinament, una sortida que haurà de ser esglaonada.

Els més joves primer

Al seu parer, han de ser les persones més joves i sanes les que deixin primer el confinament, monitoritzant si això implica un impacte en el sistema de salut. Les persones de risc i encara no infectades hauran de quedar-se a casa més temps, i la tornada a les escoles i els grans esdeveniments també hauran d’esperar.

Així doncs, situen com a primera mesura l’obertura dels negocis que no són serveis bàsics. En una segona fase està l’obertura de bars i restaurants i el permís perquè els menors de 70 anys puguin sortir al carrer. En aquest punt vindria la reobertura d’escoles. Finalment, s’aixecaria la recomanació de quedar-se a casa per a les persones de més 70 anys i es permetria la celebració d’esdeveniments de més de 50 persones.

Prova ràpida

Un segon bloc és el de la immunitat. Els investigadors aposten per realitzar la prova ràpida serològica per determinar quin és l’estat de la població. Per poder fer aquest control s’habilitarien diferents punts, com ara farmàcies, CAP, universitats o consultoris mèdics d’empreses. El resultat s’obté en 15 minuts.

Els que haguessin passat el virus tindrien un certificat d’immunitat, el que els permetria no estar confinats. Els que estiguessin passant el virus haurien d’estar confinats 14 dies, i s’hauria de fer un seguiment dels que no l’haguessin passat.

Detecció precoç

El tercer bloc de l’informe té per objecte la detecció precoç de casos i contactes. En aquest estadi es preveu prendre la temperatura i fer un qüestionari de símptomes en els punts d’accés a centres que reuneixin un determinat nombre de persones. Qualsevol persona que tingui símptomes lleus o hagi estat en contacte amb un cas positiu hauria de sotmetre’s a una prova PCR o bé a una prova ràpida. Els positius s’haurien de confinar 14 dies i després obtindrien un certificat d’infecció passada.

Els investigadors recomanen que tothom tingui l’aplicació de la Covid-19 per anotar els símptomes que tenen, incloent també el registre de la seva mobilitat a través del GPS.

Quan un ciutadà sigui diagnosticat positiu, les seves dades de mobilitat i els seus contactes durant el període de potencial contagi es capturarien de forma automàtica, i es podrien aïllar. Cada persona tindria associat un risc d’infectivitat amb un codi de colors: verd, taronja o vermell.

Tot aquest seguiment amb proves i amb les aplicacions mòbils permetrien identificar grups de casos, zones calentes amb un nivell de positius elevat, el que permetria fer confinaments parcials en zones geogràfiques delimitades.

Finalment, l’informe avisa que hi hauria d’haver un protocol d’obertura de la mobilitat, començant per la local fins a la internacional, i que hauria de ser escalonat per evitar nous casos importats.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Banyoles posa a prova la prohibició de vehicles de motor al front d’estany

BANYOLES

Cobles itinerants, avui a l’aplec de Banyoles

BANYOLES

Les denúncies d’odi per ideologia es redueixen un 26%

barcelona

La CE autoritza el remdesivir contra la Covid-19

brussel·les

Concentració a Llançà contra la criminalització dels joves immigrats

llançà
Societat

Mig segle de la tragèdia

arbúcies

Cap ingressat pel virus de la Covid-19 a l’hospital de Palamós

PALAMÓS

Òmnium es querella contra el rei Joan Carles

Barcelona

Anul·len el ball pla de Sant Miquel d’Olot

OLOT