Salut

El toc de queda al País Valencià entra en vigor aquest diumenge a la matinada

Fins al 9 de desembre es limitarà la mobilitat nocturna de les dotze de la nit i les sis del matí

Puig defensa que cal “reaccionar ja” perquè “perdre temps ara és perdre vides, treballs i benestar”

El toc de queda al País Valencià entrarà en vigor aquest diumenge a la matinada i es mantindrà fins al 9 de desembre.

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dissabte la implantació d’un confinament nocturn per aturar la propagació de l’epidèmia de coronavirus.

“Hem de reaccionar ja. Perdre temps ara és perdre vides, treballs, benestar. Aquestes són les noves mesures de la resolució per a tota la Comunitat partir de la una d’esta matinada. Canviem el xip. És l’hora d’un nou esforç”, ha afirmat Puig en una declaració institucional després de la reunió amb el Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI).

La nova resolució de la Conselleria de Sanitat, que es publicarà d’immediat i entra en vigor a la una de la propera matinada, estableix que de la mitjanit a les sis del matí només estarà permesa la mobilitat de les persones que vagin a treballar, tinguin una urgència mèdica o es desplacin per atendre a persones dependents. Els jardins i les zones d’oci a l’aire lliure es tancaran a les deu de la nit. Als establiments d’hostaleria el consum haurà de ser sempre a taula, amb un màxim de sis comensals, i hauran de tancar a la mitjanit. De les deu de la nit a les vuit del matí estarà prohibida la venda d’alcohol, excepte a l’hostaleria i la restauració.

L’odre limita a sis el màxim de persones que poden participar en una reunió social o familiar a espais públics i privats. A més, “com a recomanacions”, el govern demana “ajornar les reunions familiars o socials que no siguin imprescindibles i de limitar l’activitat social en les properes setmanes.

En la seva declaració institucional, Puig ha explicat que la resolució s’enviarà al Tribunal Superior de Justícia valencià perquè el ratifiqui. Puig ha indicat que la mesura es fonament en la llei orgànica de mesures en matèria de salut pública de 1986, que autoritza l’adopció de mesures excepcionals si hi ha “risc imminent i extraordinari” per a la població. Segons ell, aquest risc és “innegable” perquè els casos detectats aquesta setmana dupliquen els de l’anterior i dos de cada tres brots tenen un origen social.

És per això que defensa que és “inajornable” evitar la concentració i el trànsit de persones en la franja nocturna en què es produeixen botellons i festes privades a domicilis particulars.

La Generalitat demanarà al govern espanyol la declaració de l’estat d’alarma perquè és l’instrument jurídic “més útil” per afrontar la situació actual des de la unitat d’acció i la cogovernança. El president valencià ha fet una crida al conjunt d’administracions autonòmiques i de les forces parlamentàries del Congrés perquè secundin aquesta proposta “abans que sigui massa tard”.

“No centrifuguem la responsabilitat: ni governs, ni oposicions. Aquí no estem per confrontar, sinó per ajudar i per protegir als ciutadans”, ha remarcat. “Mentre no arriba una resposta conjunta, la Comunitat no va a quedar-se esperant. No podem perdre ni un sol dia. És massa important allò que ens estem jugant i, per això, anem fent camí”, ha conclòs Puig.El Consell d’Europa lamenta que Espanya exclogui els catalans del Conveni de Minories Nacionals

brussel·les

L’Escola de Doctorat de la UdG arriba a mil tesis

girona

Els caça-Covid

Barcelona

El ‘Friday’ obre la campanya de Nadal més incerta

Barcelona
Escòcia, la pionera
L’APUNT

Escòcia, la pionera

El govern tindrà l’última paraula sobre el Nadal

barcelona

Més cribratges, aviat a Figueres i Palafrugell

OLOT / BANYOLES

Activades les ajudes al turisme i l’oci nocturn

Barcelona
El pessebrisme també prepara el salt d’actes al món virtual

El pessebrisme també prepara el salt d’actes al món virtual

GIRONA