Societat

generalitat

renda garantida

La renda garantida preveu cobrir 68.000 llars el 2020

La nova prestació es posa en marxa divendres i ja hi ha 500 persones que tenen cita prèvia per tramitar-la

Els possibles beneficiaris poden trucar a un telèfon gratuït o informar-se en un web

La renda garantida de ciutadania (RGC) és la prestació creada perquè ningú que visqui a Catalunya estigui per sota del llindar de la pobresa i es posa en marxa aquest divendres. Les persones beneficiàries cobraran d’entrada 564 euros mensuals lligats a un pla d’inserció laboral o d’inclusió social. Hi haurà complements segons els membres de la família que depenguin del beneficiari [vegeu gràfic]. De moment, ja rebran la RGC les 28.000 persones que tenen la renda mínima d’inserció (RMI), però el càlcul és que l’any 2020 arribin a ser al voltant de 68.000 els preceptors de la renda garantida.

L’objectiu de la nova prestació és anar més enllà de la RMI. “És un nou dret social i un dret subjectiu, per tant no va lligat a la disponibilitat pressupostària”, va insistir ahir la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que va presentar la campanya d’informació sobre qui pot sol·licitar la renda garantida.

Tenir més de 23 anys; estar empadronat a Catalunya i residir-hi des de fa un mínim de 24 mesos; no disposar d’ingressos, rendes o recursos mínims durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud, i no rebre una prestació pública o privada de servei residencial permanent de tipus social, sanitari i sociosanitari són els requisits que cal complir per accedir a la renda garantida.

Les persones que creguin que ho compleixen i la vulguin cobrar ja es poden informar a través del telèfon gratuït 900 400 012 o de la web rendagarantida.gencat.cat . Aquest és un primer filtre. Si es compleixen els requisits, se’ls donarà una cita prèvia per iniciar els tràmits de l’expedient.

Doble porta d’entrada

La tramitació es farà a les Oficines de Treball (SOC), en el cas de les persones que es considera que es poden reincorporar al mercat laboral i que hauran de seguir un itinerari d’inserció laboral o social. Una altra porta d’entrada són les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) o Oficines d’Afers Socials i Famílies (OASFs), en el cas de les persones que no puguin tornar a treballar, però que estiguin cobrant viduïtat, orfenesa, algunes prestacions d’atur, pensions no contributives, SOVI o invalidesa per sota de la quantitat de la renda garantida i tinguin dret a un complement.

El secretari general de Treball i Afers Socials, Josep Ginesta, va insistir ahir en la importància que cada persona s’adreci on li toqui, segons la seva situació per agilitzar la tramitació i evitar possibles col·lapses. “La cita prèvia ens permet entrar els expedients de manera ordenada. El ciutadà tindrà dia, hora i lloc on anar i es podrà estalviar viatges”, va subratllar Ginesta. També va recordar que és important dur preparada tota la documentació necessària per fer l’avaluació de la idoneïtat per cobrar-la.

Per fer l’atenció i gestionar els expedients, el Departament de Treball i Afers Social ha contractat 403 professionals. Un 80% ja s’han incorporat al lloc de feina, per reforçar els serveis tant a les Oficines de Treball, les d’Atenció Ciutadana i les d’Afers Socials. En alguns casos s’ampliarà l’atenció al públic en horari de tarda.

Una primera idea de l’interès que ha aixecat la renda garantida és que el telèfon d’atenció que es va posar en marxa el 7 de setembre havia atès fins ahir 4.320 trucades. En molts casos eren persones que no complien clarament els requisits, però en 2.900 sí que els podrien complir. Hi ha 500 persones que ja tenen cita prèvia per ser ateses divendres.

Cobrament retroactiu

El director general d’Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa, Josep Vidal, va llançar un missatge de tranquil·litat: les persones que sol·licitin la cita prèvia entre ara i el 15 de novembre rebran la prestació de manera retroactiva el 15 de setembre. Per tant, va indicar que tindran la mateixa oportunitat, tot i que no puguin ser atesos els primers dies. Vidal va incidir en la doble funció de la RGC: acompanyar les persones que es poden inserir al mercat laboral i complementar les pensions a les que ja no tornaran a treballar. Bassa també va recordar que l’objectiu és la inserció laboral i per això hi ha una prestació garantida de 414 euros i 150 complementaris vinculats a un pla de treball.

LES FRASES

Tenim un país que millora en l’aspecte social. Totes les llars han de poder viure dignament
Dolors Bassa
consellera Treball, afers socials
Ampliarem l’horari de tarda d’atenció al públic. La cita prèvia és la forma de fer-ho per a una atenció ordenada
Josep Ginesta
secretari general treball
Atenem persones que es poden inserir en el mercat laboral i complementem pensions
Josep Vidal
direc. gen. economia social


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ETHEL SEQUEIRA
METGE I INVESTIGADORA DE L’INSTITUT DE SALUT GLOBAL, IMPULSAT PER LA FUNDACIÓ LA CAIXA

“La tecnologia està al servei dels metges, no pretén substituir-los”

Vuit centres d’atenció primària proven un sistema d’alertes que els metges han d’aplicar quan visiten persones migrants. Es vol millorar l’atenció individual i la salut pública, en general

barcelona
 

Denuncia la mort d’una dona que va fer pseudoteràpia

girona
 
societat

Els productors veuen la venda de llet crua com una oportunitat que arriba tard

 
societat

El govern espanyol aprova nou noves condecoracions a víctimes del 17-A

 
societat

Quatre detinguts pel robatori en una joieria de Castelldefels

 

Nova comunicació alternativa per a l’hospital d’Olot

Olot
 
Societat

Rere el secret dels boscos

Barcelona
 

Volen posar fi a les vacances de guàrdies civils a l’antiga caserna de Tossa per l’1-O

tossa de mar
 

Treballs comunitaris al parc hospitalari de Salt

girona