Societat

Impuls a una acció transversal per estabilitzar el litoral metropolità

El proper dia 16 se celebra a Gavà la jornada ‘Platges amb futur’, on es presentaran els estudis previs d’estabilització de les platges de Gavà i Viladecans

La necessitat urgent d’estabilitzar les platges del litoral metropolità per tal que no segueixin perdent metres de sorra i no quedin tan afectades després dels temporals demana solucions estructurals a llarg termini i un treball necessàriament transversal amb la totalitat de les administracions públiques.

Així es veu des de l’AMB, que treballa per impulsar aquesta acció transversal que ha de conduir, segons assegura el cap de Serveis de Promoció i Conservació de l’Espai Públic de l’AMB, Jordi Bordanove, “almenys a conservar les platges que actualment existeixen, perquè les que hi havia fa cinquanta anys són impossibles de recuperar”.

Bordanove explica que “el territori prelitoral i litoral ha estat artificialitzat, fet que ha provocat la impermeabilització de la terra”. Les diferents infraestructures costaneres (ports, espigons, etcètera), la reducció de sediments aportats pels rius (embassaments), la canalització de rieres, la urbanització del territori, han reduït els sediments disponibles per regenerar les platges de manera natural. A més, el canvi climàtic, amb temporals cada vegada més forts, ha causat elevacions del nivell del mar o canvis en els vents dominants, que s’han sumat a l’erosió de les platges.

L’AMB està realitzant estudis previs (en aquest cas centrats al Delta del Llobregat) de l’estat actual de les platges i d’accions que es plantegen per minimitzar afectacions i danys, així com per tenir més coneixement del sistema per a futures actuacions estructurals. La geomorfologia de les platges és una combinació de platja emergida i platja submergida. Respecte a la primera, els últims temporals han continuat reduint la superfície de les platges en general a tot el litoral metropolità i han causat afectacions importants en alguna platja del sud i també en platges del nord, on estan amenaçades àrees urbanes i zones protegides. En aquest sentit, l’AMB ha realitzat una comparativa de dades de fotografia aèria amb Lidar per mesurar la pèrdua en volum de sorra de les platges entre Gavà i Viladecans, del 2013 al 2017, que mostren una reducció de 45.000 m³ a Gavà i de 40.000 m³ a Viladecans en aquest període. L’estudi sobre la resta de municipis es publicarà al desembre. Quant a la platja submergida, s’està millorant el coneixement a partir de les topobatimetries de tot el delta del Llobregat que ha realitzat Port de Barcelona i que l’AMB estendrà a tot el territori metropolità. Bordanove fa una crida a la calma pel que fa a l’emergència: “Estem en alerta, no en situació de pànic, però cal actuar per frenar al màxim els danys.” L’AMB fa també accions de sensibilització a través del programa Aprenem a la Xarxa, amb projectes com la Jugatecambiental, el cicle d’activitats Acció Platges Met o el Bioblitz Metropolità.

Prop d’un 10% més de superfície dunar en dos anys

Les zones dunars a les platges metropolitanes tenen una funció essencial com a barrera davant dels temporals, l’onatge o l’elevació del nivell del mar, ja que aporten protecció, actuen com a muralla davant de temporals i l’onatge en infraestructures i també a les zones urbanes. Per enfortir-les i reduir l’impacte dels temporals s’han realitzat, des de l’any 2014, una sèrie d’accions importants.

La protecció de les dunes implica diferents tipus d’actuacions. Entre les diverses accions empreses, hi ha l’eliminació de les espècies invasores, la plantació de vegetació adequada, la remodelació de la superfície dunar i el tancament de les zones de dunes amb senyals que donen informació sobre els ecosistemes dunars, fet que contribueix a la implicació del ciutadà en la conservació d’aquestes zones. Aquestes actuacions han permès que entre el 2015 i el 2017 s’hagi incrementat un 9,40% la superfície dunar als municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans i el Prat de Llobregat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

El sol continuarà present

Barcelona

Dos morts per coronavirus al nord d’Itàlia

Roma
RAMON GOMIS
METGE ENDOCRINÒLEG, DIRECTOR DELS ESTUDIS DE CIÈNCIES DE LA SALUT DE LA UOC I DRAMATURG

“La medicina del segle XX ha curat malalties i la del XXI n’evitarà”

BARCELONA

Els jutges pacten un criteri comú per la llei d’habitatge

barcelona

Arxiven la investigació a l’exdirector de la Dgaia

barcelona

La concertada: la segregació la causa el baix finançament

Barcelona

“Els bahá’ís a l’Iran no tenen dret a la identitat”

Barcelona

La Xina confia a vèncer aviat l’epidèmia

TÒQUIO

Badalona haurà d’enderrocar el pont del Petroli

badalona