Administracions

SALVI GÜELL

ALCALDE DE CASTELLÓ D’EMPÚRIES

“Les segones residències no han atret gent”

El 100% de l’activitat municipal s’ha de centrar ara en la gestió d’aquesta crisi, diu l’alcalde

Una xarxa atén les persones grans

Molts països representats
Una de les característiques de Castelló d’Empúries és que concentra molts residents estrangers, especialment a la marina d’Empuriabrava. Això es manifesta també en la xarxa de voluntariat que s’ha posat en marxa i que incorpora voluntaris estrangers per ajudar persones grans i soles que poden necessitar ajuda.

Tot i la poca presència de persones a l’ajuntament, Salvi Güell diu que se’n garanteix el funcionament.

Com està vivint aquesta situació i com s’organitza l’Ajuntament?
És clar que hi ha un neguit general, i que és una situació força estressant per a tothom. En principi vaig a l’ajuntament cada matí, on hi ha molt poca gent físicament; mantenim els serveis bàsics i ens centrem en la gestió del dia a dia d’aquesta crisi; ens hi hem d’adaptar. En el nostre cas s’ha reduït molt el transport interurbà, el consultori mèdic d’Empuriabrava s’ha tancat per reagrupar-ho a Castelló, l’atenció dels serveis socials es fa telefònicament. S’ha creat una xarxa de voluntariat, les entitats com Caritas funcionen. Tots ens hi hem d’adaptar. 
Ser un municipi amb més població estrangera, us afecta?
Anem traduint part de la informació que difon l’Ajuntament. És cert que tenim habitants de molts diferents països, gent que potser coneix la normativa del seu país però que ha de saber quina és la normativa aquí. Tenim a l’entorn d’un 44% de població estrangera al municipi, un 60% a Empuriabrava. 
És un col·lectiu amb necessitats específiques?
No especialment; els primers dies de la crisi hi havia residents d’aquí que ens demanaven certificats d’empadronament perquè havien d’anar a treballar i en alguns casos passar la frontera. Ara tot està aturat i l’activitat és nul·la. Sí que dins la xarxa de voluntariat que s’ha creat per atendre persones grans i que viuen soles, hi ha també voluntaris estrangers, per si cal, per exemple, anar a comprar o ajudar una persona francesa. 
El fet de tenir tantes residències secundaries a Empuriabrava ha generat més moviment durant els caps de setmana?
No s’ha detectat. Es fan molts controls tant dels Mossos com de la Policia Local; de mitjana en aquests dispositius es controlen uns vuitanta vehicles, que eren fins ara gent que anava a treballar, serveis bàsics, repartiment a domicili. Però les restriccions són cada cop més fermes i cada cop hi ha menys moviment, sobretot des d’aquesta setmana. Va costar a l’inici, que la gent gran escolti i faci cas, però ara, com a pertot, no es veu pràcticament ningú als carrers. 
Com està la residència de gent gran que hi ha al municipi?
S’hi van prendre mesures des d’un bon principi, ara les visites hi són prohibides i segueixen treballant amb les precaucions d’aquests centres, compartimentant tant els usuaris com el personal.
S’ha suspès algun ple, en preveieu de telemàtics?
Vam suspendre la sessió del mes de març; no hi ha temes urgents pendents tret de la gestió d’aquesta situació, i és en això que ens centrem ara al 100%. Quan sigui el moment, si s’ha de fer ja ho decidirem. 
Un grup de l’oposició demana una junta de portaveus telemàtica i planteja propostes?
Totes les aportacions són benvingudes, però si es fa a través de la premsa i per obtenir ressò als mitjans pot ser una falta de responsabilitat. Des de l’inici hem tingut tots els grups sempre informats, hem creat grups a les xarxes per estar en contacte i s’ha anat informant tothom. S’han pres mesures immediates, suspensió dels terminis i pagaments de taxes i impostos, del rebut de la llar d’infants... Després parlarem de si s’han de prendre més mesures.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els sentinelles dels cetacis

Palamós

Palafrugell habilita 122 places de pàrquing a tocar de Can Mario

PALAFRUGELL

Inici amb “optimisme” de la campanya forestal

GIRONA

Endesa preveu invertir 82 milions a la demarcació

girona

Inverteixen 36,3 milions d’euros a la incineradora de Campdorà

GIRONA

Acord per projectar la variant de Celrà

celrà
JORDI VAYREDA
INVESTIGADOR DEL CREAF EXPERT EN ECOLOGIA FORESTAL

“Molts dels boscos catalans estan en l’adolescència”

L’accés a la desembocadura del riu Tordera es multa

BLANES

Suspeses les vistes i judicis als jutjats de Gavà mentre no es repari la refrigeració

Gava