Medi ambient

La població del corriol camanegre creix a l’Empordà

Tècnics dels parcs dels Aiguamolls de l’Empordà i el Montgrí i el Baix Ter hi censen 78 femelles aquest 2019

La població del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), una espècie d’ocell desapareguda en molts punts del litoral català i amenaçada fins fa pocs anys a la Costa Brava, es recupera en els dos únics àmbits de la demarcació on nidifica, a les platges dels parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà i el Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Aquest 2019 el cens conjunt entre els dos parcs s’ha elevat fins a les 78 parelles, segons el recompte de femelles que es fa anualment. El nucli més important es troba als Aiguamolls de l’Empordà, amb 62 parelles, mentre que al Baix Ter s’han localitzat 16 parelles. A començaments dels 2000 la població empordanesa hauria estat en el seu mínim, amb unes 20-30 parelles als Aiguamolls i entre dues i tres al Baix Ter.

Aquest ocell s’alimenta de petits invertebrats que troba principalment al trencant de les onades i a les vores de llacunes. Fa el niu a terra, en una petita cavitat dissimulada on acostuma a pondre tres ous. En els darrers anys s’han dedicat esforços considerables per millorar l’hàbitat i les condicions de nidificació del corriol a les platges i llacunes litorals dels dos parcs naturals.

Entre les mesures que s’han dut a terme, hi ha la restricció de la neteja mecànica de les platges; la senyalització i abalisament dels sectors principals de nidificació, per evitar el trepig dels nius i facilitar la recuperació dunar, i la regulació de les activitats no compatibles a les zones més crítiques.

El corriol també s’ha vist beneficiat per projectes de restauració d’hàbitats com són el projecte Life Pletera i el projecte de recuperació i protecció dels sistemes dunars de l’Empordà; aquest darrer, implementat des del Departament de Territori i Sostenibilitat també amb la finalitat de lluitar contra els efectes del canvi climàtic sobre el litoral.No menys important ha estat la tasca de sensibilització duta a terme des dels parcs naturals per donar a conèixer aquesta espècie i la importància de respectar les mesures preses per a la seva conservació.Consolidar la tendència positiva del corriol camanegre a l’Empordà requereix continuar dedicant esforços per recuperar aquells sectors on encara no cria, a més de donar a conèixer als usuaris què poden fer per compatibilitzar la conservació del corriol amb l’ús responsable de les platges. Aconseguir tenir una població saludable de corriol pot ser clau per facilitar la recuperació d’altres poblacions properes on encara està en regressió.Té una àmplia distribució a Europa, Àsia i al nord d’Àfrica. Les poblacions de més al nord són migradores, mentre que les del sud, com les de la conca mediterrània, són principalment sedentàries o parcialment migradores.A la majoria de països europeus té una tendència negativa. A Catalunya ha desaparegut de molts punts de la costa i en la majoria de localitats on encara en queden ha patit reduccions molt importants. Actualment el gruix de la població catalana es troba al delta de l’Ebre. La població empordanesa és la segona més important de Catalunya. I al delta del Llobregat encara s’hi manté una petita població i hi ha alguns petits nuclis dispersos, entre el Garraf i el delta de l’Ebre, on algunes parelles encara continuen criant de manera regular.La causa principal de la seva disminució la trobem en la pèrdua d’hàbitat potencial deguda a la urbanització d’amplis sectors del litoral. En els sectors que han mantingut un hàbitat mínimament apte s’ha vist afectat de manera molt negativa per la neteja mecànica de les platges, pel trepig accidental de nius per passejants o banyistes i per la depredació de polls i ous per part de gossos i gats.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’Escala millora canonades a l’avinguda Montgó

L’ESCALA

Dia de dol i de ressaca pel ‘Glòria’ a les terres gironines

Girona

Els usuaris del transport públic creixen un 3 per cent

barcelona

A Olot, obren, sense incoar, 11 expedients a pisos buits

Olot

Barcelona activa el protocol per contaminació atmosfèrica

Barcelona

La crescuda del Ter aïlla Ullà i Torroella i nega llars i negocis

TORROELLA DE MONTGRÍ

El temporal ‘Glòria’ marxa i queda el paisatge desolador

El Fòrum de Davos tanca sense compromisos per a l’acció en la crisi climàtica

DAVOS (SUÏSSA)

El temporal afecta la meitat dels municipis catalans

barcelona