Medi ambient

Les dessaladores són la clau per treure pressió als rius

L’Agència Catalana de l’Aigua invertirà 3.000 milions en millores en els pròxims 15 anys

Es volen incrementar les depuradoresper fer arribar el sanejament al 100% del territori

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té previst invertir més de 3.000 milions d’euros en els pròxims 15 anys amb mesures i actuacions per adaptar la gestió de l’aigua als efectes del canvi climàtic, que cada cop són més evidents sobretot a la conca mediterrània. Els llargs períodes de sequera combinats amb episodis de pluges intenses fan que sigui necessària una gestió de l’aigua “flexible i acurada”, com va explicar el conseller de Territori i Medi Ambient, Damià Calvet, fa uns dies durant l’acte institucional de celebració del 20è aniversari de l’ACA.

Calvet va indicar que el pressupost d’enguany de l’ens ja ha tingut en compte l’accentuació dels fenòmens meteorològics extrems i el 23% de les seves accions està vinculat a les accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Per continuar en la línia de garantir les demandes futures, millorar el sanejament de les aigües residuals i potenciar el bon estat del medi hídric, l’ACA ha elaborat l’agenda verda, un pla per a un període de 15 anys que preveu inversions de més de 3.000 milions d’euros “amb l’objectiu d’adaptar-nos i ser resilients als efectes del canvi climàtic”, va assegurar el conseller Calvet durant l’acte. “No volem afrontar l’emergència climàtica des del catastrofisme sinó des de l’esperança”, va mantenir abans d’enumerar les millores previstes en els pròxims anys en la gestió del cicle de l’aigua.

Nous projectes

L’aposta per les plantes dessalinitzadores es concretarà en una inversió prevista de 291 milions d’euros. Entre els projectes que va esmentar el conseller, hi ha l’ampliació de la planta de la Tordera perquè passi dels 20 als 80 hm³ anuals i la construcció d’una nova dessalinitzadora a la conca del riu Foix que podria tractar fins a 20 hm³ anuals. Amb mesures com aquestes es “podrà millorar la qualitat i reduir la pressió sobre rius com ara el Llobregat i el Ter i les masses d’aigua subterrànies”, va dir Calvet.

La reutilització de l’aigua és un altre dels eixos de la política hidrològica catalana. Anualment s’empren més de 30 hm³ d’aquest recurs, que es destina a usos com ara la refrigeració en la indústria, el reg agrícola i els usos lúdics. Es preveu que a mitjà termini es passi dels 30 als 90 hm³ en ús de l’aigua regenerada. Durant el període 2020/2021 l’ACA destinarà 13,5 milions per activar nous sistemes terciaris i mantenir el funcionament dels ja existents i es preveu invertir més de 150 milions en els pròxims 15 anys per potenciar l’aigua regenerada.

Pel que fa a les depuradores, actualment n’hi ha 527 en servei que sanegen les aigües residuals generades pel 97,1% de la població. L’ACA preveu una inversió de 858 milions d’euros en els pròxims anys per modernitzar les que ja hi ha en servei i dur a terme prop de 1.000 depuradores noves, per poder així arribar al 100% de població catalana sanejada. A més, s’invertiran 100 milions per aconseguir que les actuals depuradores siguin energèticament autosuficients. L’impacte dels darrers temporals ha deixat al descobert la fragilitat d’algunes instal·lacions. Per això Calvet va anunciar la retirada progressiva de depuradores i col·lectors de la línia de costa o aquelles que estan sotmeses a afectacions de riuades freqüents. Per fer-ho possible, l’ACA destinarà 836 milions durant els pròxims 15 anys a la millora del medi hídric.

I 800 milions més aniran a la reducció de la contaminació de les aigües subterrànies. També va destacar la potenciació d’actuacions en zones humides de gran valor com són els deltes, implicant inversions de diferents administracions.

Desig de futur

El conseller va voler anar més enllà dels plans per al futur més immediat i va mostrar el desig que, abans del 40è aniversari de l’ACA, “Catalunya pugui exercir les competències sobre totes les aigües del territori català, des de les conques internes fins a la part catalana de la conca de l’Ebre, a més de la Garona i la Sénia”.

LA XIFRA

291
milions d’euros
es destinaran a la creació de plantes dessalinitzadores i a l’ampliació d’instal·lacions existents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els ajuntaments del delta de l’Ebre rebutgen en bloc el pla d’actuacions del govern espanyol

Amposta

Una part de Banyoles, sense telèfon durant dies

BANYOLES

Nou clam per readmetre Bussalleu a la UdG

Girona

La flexibilitat, eina clau del pressupost 2021 de la Diputació

Girona

Pobles de la Selva interior quasi tripliquen l’índex de Lloret en la tria de residus

santa coloma de farners

Guanyem retreu el poc compromís de Madrenas

Girona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Augment de la nuvolositat

Barcelona

Un recurs de l’Advocacia de l’Estat atura l’adquisició d’armes dels Agents Rurals

barcelona

El Govern autoritza una transferència de 65,1 milions d'euros per afrontar les despeses addicionals al transport públic

barcelona