Medi ambient

Avenç lent dels nous regadius al Baix Ter

Els regants del Mas Duran emprenen més obres en hortes del Tamariuà

A Albons i la Tallada esperen més ajuts

La gran inversió de 13 milions per construir les canonades primàries dels regadius del Baix Ter, entre 2009 i 2012, no ha permès encara que la majoria de regants de l'àmbit se'n beneficiïn. En les zones més allunyades de la presa de Colomers, com ara Torroella de Montgrí, Ullà, Jafre o Sobrestany, l'estesa de la xarxa secundària –de la canonada principal fins a cada parcel·la– avança. Però en els altres dos terços de les 4.200 hectàrees de regadius, que s'estenen sobretot pels termes de Verges, Albons o la Tallada, els regants de moment depenen encara de l'antiga infraestructura secundària de reg.

El president de la comunitat de regants de la Presa de Colomers, Jordi Aulet, explica que els conreus on fins ara s'ha renovat la xarxa secundària són, majoritàriament, els que rebien menys pressió i treuen més rendiment de la inversió. Respecte a la lentitud de la resta, Aulet l'atribueix a la conjuntura de crisi econòmica i la retallada de subvencions. Com a exemple, també va esmentar la implantació del goteig en conreus de blat de moro, on s'aconsegueix un gran estalvi d'aigua que topa amb la despesa d'uns 300 euros per hectàrea que costa estendre les mànegues foradades.

Obres al Tamariuà

La Col·lectivitat de Regants del Mas Duran, que administra els regadius de 1.200 hectàrees entre els termes d'Ullà i Torroella, emprèn aquesta setmana la segona fase de les obres del nou sistema de reg secundari per a la zona d'horta del Tamariuà. Fins ara l'aigua arribava a les parcel·les a través d'un canal de terra descobert, que progressivament van substituint per tubs que reduiran les pèrdues per filtració o evaporació. Quan l'any vinent finalitzin el projecte als horts de les Moreres, el seu president, Jordi Ponjoan, estima l'estalvi hídric mitjà en uns 188.000 m³ anuals i l'energètic, ja que no caldrà bombar aigua, en uns 65.000 kWh cada any.

LES XIFRES

4.200
hectàrees
abasten els regadius del marge esquerre del Baix Ter, nodrits per la canonada de la presa de Colomers.
1.400
hectàrees
ja s'han dotat de noves canonades secundàries, per estalviar aigua i millorar la pressió de reg.
188
milions
de litres d'aigua anuals s'estalviaran amb el projecte de millora de les hortes del Tamariuà i les Moreres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Milloren la seguretat a la Casa Empordà de Figueres

FIGUERES

Alguns dels vehicles

Reclamen a l’ACA 5,8 milions en inversions a Blanes

blanes

Obres a l’accés a Sant Joan de les Abadesses

SANT JOAN DE LES ABADESSES

Els impulsors defensen el projecte de parc eòlic marí

ROSES
Una altra esllavissada al Pallars afecta  la comunicació
SOCIETAT

Una altra esllavissada al Pallars afecta la comunicació

EL temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Petit canvi

Barcelona

El Ministeri de Foment invertirà 1,8 milions d’euros per arreglar l’esllavissada a la N-260 a Sant Joan de les Abadesses

Sant Joan de les Abadesses

El govern espanyol preveu una inversió de 470 milions per a la xarxa de transport d’energia elèctrica a Catalunya

madrid