Cultura

Municipal

Cultura començarà a l'octubre la restauració de la Seu Vella

Inversió de dos milions fins al 2018 per acabar la rehabilitació del campanar, evitar humitats al claustre i recuperar la porta dels Apòstols

Salvar policromies de la portalada, un dels objectius

Les obres de restauració de la Seu Vella, les més importants que s'hauran fet al monument en almenys una dècada, començaran a l'octubre amb una inversió de dos milions d'euros, segons va confirmar ahir Jusèp Boya, director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat.

L'objectiu és, sobretot, eliminar filtracions d'aigua i humitats en diverses zones de la catedral antiga de Lleida, aturar la degradació de la pedra en altres parts del temple i, finalment, salvar conjunts escultòrics i recuperar la poca policromia que encara es pugui trobar.

Les obres s'han disposat en tres projectes. D'una banda, es pretén completar la rehabilitació del campanar. L'Estat en va finançar el 2009 la primera fase, que va consistir, sobretot, en les façanes de la torre. Ara es treballarà en els interiors, els pisos de les campanes, l'actualització d'instal·lacions elèctriques, la capella que hi ha al peu del campanar i el templet i la terrassa de la part superior. Tot plegat amb un cost de 409.000 euros i set mesos d'obres.

El segon paquet d'intervencions se situarà a les cobertes del claustre, recuperant el desnivell original per evacuar aigües pluvials, canalitzar-les bé i eliminar, per tant, filtracions, humitats i vegetació que ara degraden, esquerden i fan malbé el claustre. Aquest projecte té dues fases, la primera de les quals s'ha compromès a pagar-la el Ministeri de Cultura amb 400.000 euros i mig any de durada. Malgrat aquesta previsió, el pressupost estatal només ha consignat enguany 20.000 euros. La segona fase, de més de 600.000 euros, l'executarà la Generalitat.

El tercer projecte i el més important és la restauració de la portalada dels Apòstols, un accés monumental de 14 metres d'alçària, d'estil gòtic i construït entre els segles XIV i XVI i del qual malauradament no en resta gairebé cap escultura de les desenes que hi havia i està en risc la resta d'ornaments escultòrics i relles del timpà. La intervenció, de vuit mesos i més de 600.000 euros, ha d'erradicar filtracions i humitats, aturar la degradació de la pedra en algunes parts, restaurar elements decoratius, col·locar sistemes de control d'aus. La portalada, segons van explicar els tècnics de Cultura, ha patit mutilacions per la Guerra Civil i perquè la Seu Vella es va convertir en caserna, per l'agressió del clima de Lleida i també pel fet que mai s'ha fet un manteniment, fet que ha perjudicat l'estructura d'aquest excepcional element arquitectònic i escultòric que tenia al centre la marededéu del Blau. Ara un dels objectius, a més de la restauració, és salvar tota la policromia que quedi, que havia estat abundant i espectacular, i de la qual en queden restes.

LA FRASE

Volem situar Lleida com un referent cultural i potenciar-ne la capitalitat pels museus i el patrimoni
Jusèp Boya
Dir. Gen. d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Govern

Presentació pionera a Lleida

Els tècnics responsables dels tres projectes de la Seu Vella van explicar amb detall les intervencions que es faran al monument en una trobada amb historiadors de l'art de Lleida, arquitectes, experts de museus i representants d'entitats com els Amics de la Seu Vella o la FAV, a més de regidors de la Paeria. Aquesta explicació va ser una experiència pionera que el director general Jusèp Boya va explicar que a partir d'ara es repetirà allà on es desenvolupin projectes importants de patrimoni, de manera que els experts de cada territori tinguin veu i el projecte es pugui modificar o corregir amb les seves aportacions.

Boya va insistir també que la inversió a la Seu Vella entra dins el compromís del Departament de Cultura amb Lleida i que ja s'ha comprovat amb actuacions al Museu de Lleida, el futur museu Morera, el centre de producció audiovisual o la Seu vella, com va elogiar l'alcalde, Àngel Ros.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.