La Borsa
Més valors
Economia

El nombre de turistes cau un 58% durant el 2020

Una temporada d’hivern pràcticament inexistent no va ajudar a remuntar unes dades que a l’estiu ja havien estat molt ajustades

El ritme de vacunació marcarà l’inici de la recuperació

El mercat català va ser el principal emissor de turistes l’any passat

Les primeres dades ja ho avançaven, però ara, un cop conegut el balanç definitiu del 2020 a les comarques gironines, no hi ha dubte que la pandèmia ha fet que aquesta hagi estat “la pitjor temporada turística de la història”, en paraules del president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer. Les dades així ho indiquen: la demarcació de Girona va rebre l’any passat 3.346.055 turistes en total, un 57,7% menys que l’any 2019, i s’hi van fer 10.037.448 pernoctacions, un 61,2% menys que el 2019, segons avançava ahir el Patronat de Turisme.

Si bé la temporada d’estiu havia estat desigual, amb més o menys bons resultats segons el tipus d’allotjament turístic i la zona, la segona onada i una “temporada d’hivern pràcticament inexistent al Pirineu de Girona”, segons Noguer, i a les destinacions d’interior, no van ajudar a remuntar un sector que el 2020 va veure com el mercat català esdevenia el principal emissor de turistes a la Costa Brava a causa de les restriccions i la por de viatjar.

Segons dades de l’Observatori del Departament d’Innovació Turística de la Fundació Eurecat, que publica el Patronat de Turisme, per marques turístiques, la Costa Brava va registrar 2.778.358 turistes –una caiguda d’un 58,9% respecte al 2019–. Aquests turistes van generar 8.835.562 pernoctacions –un 62,4% menys respecte al 2019–. Al Pirineu gironí, la caiguda va ser un pèl inferior: s’hi van comptabilitzar 567.697 turistes –un 50,2% menys que el 2019–, que van generar 1.201.886 pernoctacions, un 49,4% menys.

Si es té en compte la procedència dels turistes, es constata que el mercat estranger va registrar una caiguda d’un 82,1% a la Costa Brava i d’un 70% al Pirineu –incloent-hi turistes procedents de la resta de l’Estat–. Els turistes catalans van ser majoritaris –1,6 milions de turistes– a la Costa Brava. En segona posició, se situa el mercat francès –amb 393.820 turistes–; en tercera posició, el mercat de la resta de l’Estat –amb 385.015 turistes–, i en quarta posició, el neerlandès –amb 105.206 turistes–. Al Pirineu de Girona, el nombre de turistes per mercats confirma el pes del mercat català –amb 491.179 turistes–, seguit pel mercat de la resta de l’Estat –amb 56.451.

Pel que fa a la durada mitjana de l’estada, a la Costa Brava se situa en 3,2 nits –3,5 nits el 2019–, excepte als establiments de turisme rural, on puja de 2,5 a 2,8 nits. Al Pirineu de Girona, es va mantenir la mitjana estable de manera global en tots els tipus d’allotjament, i fins i tot va pujar als establiments de turisme rural, on es va passar de 2,5 a 2,7 nits el 2020.

La caiguda de l’arribada de turistes estrangers s’explica per les restriccions a la mobilitat arreu del planeta, amb les consegüents limitacions dels vols que van arribar a l’aeroport de Girona i l’eliminació de tots els creuers que s’havien previst als ports de Palamós i Roses –així com a tots els ports del Mediterrani–. A l’inici del 2020, es preveia que hi hagués una cinquantena d’escales de vaixells de creuer en aquests ports i que hi arribessin a l’entorn de 55.000 passatgers. Tal com recull el Patronat de Turisme, per l’aeroport, en tot l’any 2020, només hi van passar 172.213 usuaris, dada que suposa una caiguda del 91,1% respecte al 2019. S’hi van fer 1.994 operacions, amb disset companyies aèries, mentre que el 2019 se’n van registrar 11.645, amb 36 companyies.

LA FRASE

Podríem considerar el 2020 un dels pitjors anys de la història, almenys de la història recent
Miquel Noguer
president de la diputació de girona i del patronat de turisme

LES XIFRES

3,3
milions
de turistes van ser a la demarcació de Girona l’any passat, un 57,7% menys que el 2019.
61,2
per cent
de pernoctacions menys es van fer durant el 2020 als establiments gironins.

Previsions per al 2021

Pel que fa a les previsions d’aquest 2021, el president de la Diputació de Girona considera que durant la primera meitat d’aquest any es manté la incertesa pel que fa al moment en què es podrà reprendre l’activitat turística amb certa normalitat. “Si el ritme de vacunació fos bo, podríem mantenir una certa activitat turística; no com abans, però sí una certa normalització”, augura. Per Noguer, però, això encara no podrà ser per Setmana Santa, sinó més aviat de cara a l’estiu i l’hivern 2021/22. A més, Miquel Noguer també creu que cal definir un marc normatiu europeu pel que fa a les polítiques turístiques i de mobilitat de les persones a curt termini. Noguer va insistir que el Patronat farà tot el que sigui necessari per fer la promoció turística gironina que calgui. El president de la Diputació de Girona i del Patronat també destaca “la valentia dels empresaris” que l’estiu passat van poder obrir “fent molt bé les coses”, cosa que els va permetre, diu, “salvar una mica els mobles”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La reforma de les pensions, lluny encara de l’acord final

Barcelona
Quan la lluita al carrer dona fruits
L’APUNT

Quan la lluita al carrer dona fruits

cALONGE I sT. aNTONI

Ponència per lligar turisme i gastronomia

A licitació per 8 milions la redacció i la direcció de l’ampliació de la Fira

Barcelona

Air Nostrum demana 103 milions d’euros dels fons per a empreses estratègiques per fer front a la crisi de la covid

barcelona

Pimec manté el procés judicial contra Canadell per “danys reputacionals” a la patronal

barcelona

Tremosa lamenta que l’Estat encara no tingui “cap compromís en ferm” per una planta de bateries: “Cal afanyar-nos”

barcelona

Calviño demana a Brussel·les “accelerar” l’aprovació dels plans de reformes perquè es faci en menys de dos mesos

Brussel·les

ActitudPro va facturar 2,1 milions l’any passat

barcelona