La Borsa
Més valors
Economia

L'IPC a Catalunya creix set dècimes durant el mes d'abril i se situa en el 2%, el màxim des de finals de 2018

L'increment es deu a la pujada del preu de l'electricitat i a l'encariment dels carburants

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya acumula dos mesos consecutius a l'alça, després de la davallada registrada durant el mes de febrer. Durant el mes d'abril, els preus a Catalunya es van encarir un 2% respecte al mateix mes de l'exercici anterior, set dècimes més en comparació a la variació interanual registrada durant el mes de març (+1,3%). Es tracta de la pujada més accentuada des de l'octubre de 2018, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'increment es deu a la pujada en el preu dels subministraments de la llar com l'aigua, el gas i, sobretot, l'electricitat (+8,5% interanual) i a l'encariment dels carburants (+7,8%).
De fet, els subministraments i els carburants van ser dels pocs productes que a l'abril van presentar una taxa interanual de l'IPC superior al març. L'altra excepció van ser els mobles i articles de la llar, que es van encarir un 0,6% durant l'abril, una dècima més en comparació a la variació registrada el març.

A l'abril, bona part dels productes a Catalunya van mantenir una evolució de preus similar al març. És el cas del vestit i el calçat, que durant l'abril es va encarir un 1% en termes interanuals (1,1% al març) i de la sanitat, on l'IPC es va situar en el 0,8% anual (0,9% al març). Els aliments i les begudes no alcohòliques també van experimentar un augment de preu, concretament del 0,3%, tot i que menys accentuat respecte a la variació registrada al març (+1,6%).

Per contra, l'IPC es va mantenir en negatiu en sectors com la comunicació (-4,6%), l'ensenyament (-4%), l'hostaleria (-1%), l'oci i la cultura (-0,8%) i en les begudes alcohòliques i el tabac (-0,3%).

Per demarcacions, Lleida i Tarragona van encapçalar el creixement de l'IPC durant el mes d'abril, amb variacions interanuals del 2,8%. A Girona, els preus es van encarir un 2,5%, mentre que a Barcelona ho van fer un 1,8%.

L'IPC a l'Estat es dispara fins al 2,2%

Al conjunt de l'Estat, l'IPC va créixer gairebé un punt a l'abril i es va situar en el 2,2%. Igual que a Catalunya, es tracta de la variació més alta des de l'octubre de 2018. De la mateixa manera, el creixement respon a l'evolució en el preu dels subministraments de la llar (+10%) i dels carburants (+7,4%).

Per altra banda, sectors com la comunicació (-4,6%), l'oci i la cultura (-1,2%) i l'hostaleria (-0,5%) van experimentar les caigudes de preu més accentuades.


Lidl aposta pels productors gironins

L’ESCALA

Els pastissers gironins vendran unes 110.000 coques per Sant Joan

GIRONA
Volen que els municipis no apliquin la llei de lloguer

Volen que els municipis no apliquin la llei de lloguer

GIRONA
TURISME

Estades de pretemporada al TorreMirona

TURISME

Tobogans aquàtics al càmping Valldaro

TURISME

La Costa Brava es promociona a París

Tensión Textil inverteix tres milions per poder reobrir

RIPOLL
Economia

Damm preveu superar els 2.000 milions de facturació

Barcelona

La producció de vehicles cau un 37,8% al maig en relació amb el 2019 per la manca de microxips

barcelona