Opinió

la crònica

Els Pastorets a Catalunya

Es calcula que hi ha unes cent seixanta localitats arreu del Principat que per les festes de Nadal presenten la seva versió d’Els Pastorets, sense comptar les representacions fugisseres i esporàdiques de tants col·lectius arreu del país. L’any 2006 es va fundar la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, que entre altres, té la missió de vetllar per la conservació i millora d’aquesta tradició secular, que arranca del segle XVIII, i el coneixement dels diferents grups que hi intervenen. És clar que no estem parlant d’un Nadal “normal” com ho havien estat tots fins ara. La pandèmia ha trastocat molts plans, bo i considerant que a les vetllades hi solen intervenir menors d’edat –àngels, pastors, dimoniets– que ara no poden sortir-hi, així com tampoc col·lectius nombrosos amb gent gran.

Alguns grups han optat per la solució més senzilla: deixem-ho córrer, i esperem a l’any vinent. Altres –com els de Mataró– col·loquen els músics a dalt de l’escenari, i els actors i cantaires actuaran tot davant. Hi ha qui recorre al Poema de Nadal, de Sagarra, escenificant-lo. Ha sortit un text nou amb limitació de personatges... Sembla que seran en total 116 grups que pujaran a l’escenari. Cal dir que tant la Generalitat com els ajuntaments han donat suport a les vetllades, adoptant naturalment idèntiques mesures que les que s’exigeixen per a les altres sessions de teatre.

A Girona, en l’anterior temporada, uns equips tècnics varen filmar en alta definició enterament la representació. Ningú podia imaginar llavors el que passaria aquest 2020. Davant de les circumstàncies, s’ha optat per una solució imaginativa: la vetllada compaginarà ininterrompudament escenes presencials, amb actors i actrius reals que escenificaran les parts de text de l’obra, i les escenes espectaculars, on intervenen multitud de personatges, legions d’àngels, de dimonis... El públic les veurà en una pantalla de gran format, que comprendrà tot l’escenari. Es dona el cas que els intervinents, asseguts entre el públic, es podran veure a ells mateixos, reflectits en el film.

El col·lectiu que s’ha fet càrrec de les vetllades vol que no es perdi la tradició; molt més quan enguany fa quaranta anys que es començaren les representacions al Teatre Municipal, sempre portades pel Grup Proscenium. I s’han abocat tots els recursos humans i econòmics de què es disposava perquè així sigui. Es vol que les set representacions siguin un goig per a tots els que han intervingut els darrers quinze anys per fer-ho possible. Per a deguda constància, l’Ajuntament ha editat un llibre de gran format que recull fotografies de Narcís Reverendo i cartells d’Àngel del Pozo, i que és una “passada”. Que no perdem les festes!Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.