Salut

Troben la manera de preveure si un tipus de fàrmac contra el creixement del càncer renal pot tenir efectes adversos

El nou biomarcador identificat preveu predir si el pacient es pot beneficiar més del tractament antiangiogènic

Investigadors de l’ Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’ Institut Català d’Oncologia (ICO) han trobat la manera de preveure si un tipus de fàrmac contra el creixement del càncer renal pot tenir efectes adversos en els pacients.

L’estudi conclou que el biomarcador Aldh1a3 pot preveure l’increment de malignitat que pot causar la teràpia que a través de fàrmacs lluita contra el procés pel qual els tumors creen nous vasos sanguinis per poder seguir creixent.

L’estudi publicat aquest dijous a la revista EMBO Molecular Medicine s’ha fet a partir d’una bateria de models ortotròpics de ratolí que consistien en la implantació de biòpsies de tumors renals de pacients al mateix teixit de ratolí.

Els fàrmacs antiangiogènics van dirigits a bloquejar el procés que permet el creixement dels tumors. Aquest tipus de teràpia sol tenir bons resultats a curt termini, disminuint el creixement tumoral, però segons diversos estudis aquests tractaments incrementen la capacitat d’invasió dels tumors i promouen un comportament més agressiu, empitjorant el pronòstic dels pacients.

El nou estudi demostra que els fàrmacs antiangiogènics, en alguns casos, augmenten l’agressivitat dels tumors mentre que en altres aquesta no es veu afectada.

“Aquests resultats confirmen els efectes heterogenis dels tractaments antiangiogènics, i com aquests poden afectar profundament la progressió natural dels tumors i induir malignitat”, explica el Dr. Casanovas.

Per identificar els senyals moleculars que determinen quins pacients en poden resultar beneficiats, l’estudi ha utilitzat diverses eines bioinformàtiques d’anàlisis genètiques i moleculars que han posat en evidència la implicació d’una via de senyalització cel·lular, concretament del gen ALDH1A3, en la resposta divergent enfront de la teràpia antiangiogènica.

El líder de l’equip d’investigació, Oriol Casanovas, apunta que l’estudi ha identificat “un nou biomarcador capaç de predir si un pacient pot beneficiar-se més del tractament amb antiangiogènics”.

Ha afegit que “aquestes troballes poden obrir la porta a noves dianes i estratègies terapèutiques dirigides a suprimir la malignitat d’aquests tractaments”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.