Ciència

Descobreixen que la proteïna que treballa per prevenir alguns tipus de càncers de sang i pulmó podria no actuar sola

El següent pas serà identificar les altres proteïnes per comprendre la funció de p53 en els tumors

La proteïna Zmat3, que treballa per prevenir alguns tipus de càncers de sang i pulmó, podria no actuar sola, segons un estudi dirigit per investigadors de la UPF i l’institut de recerca australià WEHI i publicat a la revista Cell Death & Disease. Els investigadors van eliminar el gen Zmat3, diana del gen p53 que lluita contra els limfomes i càncers de pulmó, en models de ratolins amb aquestes malalties i van observar que fer-ho va tenir poc impacte. “És probable que almenys en alguns tipus de càncers de sang i pulmó, no sigui la proteïna Zmat3 sola, sinó diverses proteïnes, les que treballen juntes per a prevenir la formació del càncer”, conclou la directora de l’estudi, Ana Janic, de la UPF.

El gen p53 és conegut com el “guardià del genoma” pel seu paper en la protecció de les cèl·lules del càncer mitjançant la reparació de l’ADN o matant les cèl·lules si tenen un dany irreparable.

El Zmat3, un dels gens diana de p53, es va identificar fa més de 10 anys i s’ha demostrat que està alterat en càncers humans. El propòsit d’aquesta recerca va ser examinar si aquesta proteïna podria tenir funcions que serveixen a p53 per a prevenir el càncer.

“Vam descobrir que l’eliminació de ZMAT3 va tenir poc impacte en el desenvolupament del tumor o la gravetat de la malaltia maligna. Les nostres troballes han canviat l’enfocament de com Zmat3 podria funcionar en el desenvolupament dels tumors”, exposa Janic.

La recerca addicional per a identificar aquestes proteïnes i com s’integren les seves funcions “serà un pas important cap a la comprensió de la funció de p53 com a supressora de tumors”, apunten els investigadors.

L’estudi, realitzat en models preclínics de ratolins, ha estat dirigit per Ana Janic, cap del grup de Biologia del Càncer de la UPF i Kate Sutherland, cap de laboratori de la Divisió de Biologia del Càncer i Cèl·lules Mare de WEHI. Les troballes es van publicar a la revista Cell Death & Disease.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Permís pioner a Girona per la flexibilització menstrual

girona

Fan un aparcament al costat de Mas Enlaire

BLANES

Vacunació per als joves que estudien a l’estranger i els ho reclamin per viatjar-hi

barcelona

Un 6,8% més d’usuaris dels serveis de trastorns mentals

blanes

Els accidents mortals amb motos es disparen

barcelona

La nova classificació de la complexitat de les escoles és rebuda amb recels

Barcelona

Protesta de la gent gran a Olot pel servei bancari

Olot
La Fira d’Indians es reformula en el nou ‘Begur Indià’
BEGUR

La Fira d’Indians es reformula en el nou ‘Begur Indià’

Reconeixement al personal sanitari d’Olot

Olot