Ciència

opinió

Una mica de llum sobre el LED

És un fet del tot conegut que la tecnologia d'il·luminació amb LED ha aparegut i es que presenta com a alternativa revolucionària en què tot són avantatges sense cap altra mena d'inconvenients, si més no, més enllà del cost, bastant superior al d'altres alternatives per enllumenar. També cal dir, però, que hi ha hagut contestació dels que pensen que no tot és tant bo com diuen els promotors de la tecnologia LED, ja que han estat més d'un (i de dos) els casos de problemes en llocs on s'ha implementat.

Jo, modestament, voldria fer unes reflexions que puguin servir per “enllumenar” un xic el coneixement de la situació actual. En primer lloc cal dir que, objectivament, la utilització de LED en lloc de sistemes més convencionals, siguin o no de baix consum, és quasi sempre rendible, ja que la millora del rendiment energètic –és a dir, el que gasten de menys– és força millor (entre un 53% i un 80% d'estalvi), i la inversió, tot i ser més elevada, queda compensada amb períodes de no més de sis anys, durada que, amb una utilització normal, és més que assolible pels LED. També voldria afegir-hi que, sense voler ser alarmista, no és una bogeria pensar en creixements del preu de l'electricitat de prop de dos dígits anuals acumulatius, segons diuen experts en el tema. Si amb els preus actuals el canvi ja és rendible, imagineu-vos en el futur. Llavors, per què es qüestionen? L'explicació és relativament senzilla i passo a exposar-la: estem acostumats a productes amb una durada d'un, dos o tres anys, però ens és difícil pensar i tenir en compte que un producte amb una durada de més de sis anys necessita unes garanties extra, ja que, si no dura el temps previst, la rendibilitat de l'operació és força qüestionable i, de fet, pot ser un desastre. Per això, en altres camps de l'economia en què es tracten problemes semblants, ja existeixen maneres de protegir-te, com per exemple les assegurances de deu o més anys en edificacions, és a dir l'anomenada assegurança decennal. Un cop indicada la necessitat de garanties extra, veurem com les podem trobar, si això és possible.

És evident que els LED certificats i assajats en proves de durabilitat per companyies reconegudes ens donaran més confiança que els que no ho estiguin. Sembla raonable també pensar que, si l'operació ens la planteja una empresa que assumeix la inversió i proposa recuperar-la en funció del estalvi del client, l'operació està més que garantida, i això és una fórmula que ja està inventada i promoguda arreu del món: es tracta de les empreses de serveis energètics. Aquest tipus d'empreses fa més de seixanta anys que són als Estats Units i representen un mercat de més de 2.000 milions d'euros a Alemanya, i de 1.000 milions al Regne Unit. És una manera d'afavorir l'eficiència energètica tant per un coneixement especialitzat com per la capacitat d'impulsar projectes en funció de l'estalvi i, per tant, sense inversió ni risc per al client final. Resta un últim punt: l'espectre lumínic. Tot i que faria parlar molt, només apuntarem que avui la capacitat de regular color, espectre i altres característiques no representa un problema per a la tecnologia LED.

En conclusió, el LED ja és rendible avui i, si en creixés la difusió, amb els avantatges de reducció de costos i millora d'eficiència que això comportaria, encara ho seria molt més i no hauria de tenir problemes d'implementació, sempre que es faci per mitjà de proveïdors, procediments i alternatives existents al mercat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Temps de Flors 2021

Les flors fora del centre

girona

El municipalisme català es fixa com a prioritat combatre la segregació escolar a Catalunya

Girona reforça la lluita contra l’absentisme escolar amb una tècnica en exclusiva

girona

S’aprova un pla perquè pugui obrir l’oci nocturn

Barcelona

La pandèmia s’hauria frenat si s’hagués actuat abans

ginebra

Girona reprèn el cribratge amb automostra

girona
Reobriran el cas contra tres policies per l’1-O a Lleida

Reobriran el cas contra tres policies per l’1-O a Lleida

lleida
societat

El sector del taxi tornarà a mobilitzar-se dijous vinent

Familiars de les residències volen que s’aclareixin les morts

barcelona